Η αγαπημένη συνάδελφος και συστημική ψυχοθεραπεύτρια, Ηρώ Χουζούρη, μας  δίνει συμβουλές για εύκολους, χρήσιμους και λειτουργικούς τρόπους που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας εξ αφορμής των αλλαγών που ενδεχομένως κάνουμε στην ζωή μας λόγω της νέας πανδημίας.

“Αυτή την περίοδο η ύπαρξη  και εξάπλωση του ιού COVID – 19 έχει οδηγήσει στο να βιώνουμε όλοι μας πρωτόγνωρες εμπειρίες και  μία δύσκολη καθημερινότητα με συνεχείς αλλαγές. Φαίνεται πως τα βασικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνουν οι περισσότεροι από εμάς είναι φόβος για τον εαυτό και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αγωνία, άγχος, στεναχώρια, πίεση, ανία, ματαίωση και απογοήτευση. Πολλά από τα σχέδιά μας ακυρώνονται, η καθημερινή μας ρουτίνα χρειάζεται να αλλάξει, βλέπουμε συνάνθρώπους μας να ταλαιπωρούνται και ερχόμαστε αντιμέτωποι με το φόβο μιας νόσου.

Αυτή η κρίση μπορεί να έχει επιπτώσεις πέραν από τη σωματική και στην ψυχική μας υγεία. Αυτή τη στιγμή οι ελάχιστες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κίνα μόλις τον περασμένο μήνα έχουν δείξει πως πάνω από το  50%  των ατόμων αξιολόγησαν τις ψυχολογικές επιπτώσεις από την έξαρση του ιού από μέτριες έως σοβαρές. Επίσης, τα βασικά συναισθήματα που προέκυψαν από τις έρευνες σε Κινεζικό πληθυσμό ήταν υψηλά επίπεδα άγχους, αγωνίας και θλίψης. Τα συναισθήματα αυτά ήταν  σε μεγαλύτερη ένταση για τα άτομα που ήταν σε καραντίνα ή είχαν ελαφριά συμπτώματα, για τους μαθητές και περισσότερο για τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Για τη χώρα μας προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια δημοσιευμένη έρευνα.

Τι μπορούμε να κάνουμε στο σήμερα, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το άγχος μας και να περάσουμε όλη αυτή την κρίση όσο πιο ανώδυνα γίνεται για την ψυχική μας υγεία;

  1. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε και να επικοινωνούμε και στα παιδιά ότι πρόκειται για μία προσωρινή κρίση! Όταν νιώθουμε το στρες να ανεβαίνει θα ήταν καλό να σκεφτόμαστε πως αυτή η κατάσταση δε θα είναι για πάντα και η ζωή μας θα ξαναγίνει όπως ήταν πριν από αυτό το γεγονός.
  2. «Κι αν νοσήσω; Τι θα μου συμβεί; Πώς θα το αντιμετωπίσω;», «Δε θέλω να νοσήσω». Προσπαθήστε να αντικαταστήστε αυτές τις σκέψεις με άλλες, όπως: «Κάνω ό, τι καλύτερο μπορώ, για να μη νοσήσω παίρνοντας τα μέτρα που έχουν συστήσει οι ειδικοί!», «Ακόμα και να νοσήσω, ανάλογα με την ηλικία μου, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης!», «Η καραντίνα θα είναι δύσκολη υπόθεση, όμως τόσοι άλλοι άνθρωποι είναι σε αυτή τη θέση και τα καταφέρνουν!».
  3. Η επικοινωνία με φίλους και συγγενείς μέσα από το τηλέφωνο και τα social media είναι εξαιρετικά βοηθητική. Η ανταλλαγή μηνυμάτων, οι τηλεφωνικές ή video κλήσεις προσφέρουν ένα μοίρασμα που μπορεί να δράσει ανακουφιστικά. Μπορείτε να προγραμματίσετε μέχρι και διαδικτυακούς καφέδες! Ωστόσο, αν κάποιο άτομο είναι πολύ αγχωμένο και θεωρείτε ότι σας εντείνει την αγωνία, καλό θα ήταν να βάλετε ένα όριο και να κρατήσετε αποστάσεις.
  4. Περιορίστε την πολύωρη παρακολούθηση ειδήσεων και ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές. Μία τηλεόραση που συνεχώς παραμένει ανοιχτή σε δελτία ειδήσεων που αναπαράγουν συνεχώς το ίδιο θέμα ίσως αυξήσει το άγχος  των μελών της οικογένειάς σας και το δικό σας.
  5. Κάντε πράγματα που δεν είχατε το χρόνο να κάνετε πριν, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, εκμεταλλευόμενοι με ένα θετικό τρόπο την παραμονή σας στο σπίτι. Θα μπορούσατε να ζωγραφίσετε, να ακούσετε ή να γράψετε μουσική, να διαβάσετε το βιβλίο που δεν προλαβαίνατε, να δείτε τη ταινία που τόσο καιρό θέλατε, να κάνετε γυμναστική, να παίξετε επιτραπέζια, να φτιάξετε το αγαπημένο σας φαγητό, να βρείτε ευκαιρία να τακτοποιήσετε μια εκκρεμότητα στο σπίτι.
  6. Αν είστε γονείς φροντίστε να έχετε λίγο χρόνο μόνοι σας, έστω και σε κάποιο άλλο δωμάτιο, δημιουργώντας με το σύντροφό  σας  ένα εναλλάξ πρόγραμμα για το ποιος θα ασχολείται με τα παιδιά!
  7. Αποδεχτείτε τα δυσάρεστα συναισθήματά σας, καθώς σε τέτοιες καταστάσεις είναι αναμενόμενα και απολύτως φυσιολογικά! Δε σημαίνει ότι είστε αδύναμοι, ούτε ανίκανοι να διαχειριστείτε την κατάσταση! Συζητείστε την αγωνία σας, ζητείστε βοήθεια από συντρόφους και φίλους και αν νιώσετε πως δυσκολεύεστε έντονα με το στρες ζητείστε υπηρεσίες συμβουλευτικής από ειδικούς ψυχικής υγείας.
  8. Φροντίστε, όσο μπορείτε, να διατηρήσετε τη ρουτίνα σας, καθώς  είναι σημαντικό για τον ψυχισμό μας να υπάρχει μία σταθερότητα σε συνθήκες αστάθειας! Πιο συγκεκριμένα, ξυπνήστε και κοιμηθείτε περίπου την ίδια ώρα, αν δουλεύετε από το σπίτι διατηρείστε το ωράριο που είχατε στη δουλειά σας, όπως και τις ώρες των γευμάτων σας.

Σε κάθε αλλαγή και καθετί άγνωστο ο ψυχισμός μας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Η ευελιξία στη σκέψη και τις πράξεις μας, η αποδοχή των δύσκολων συναισθημάτων μας, το μοίρασμα και η στάση του να βλέπουμε κάτι αξιοποιήσιμο σε μία δυσάρεστη κατάσταση είναι «φάρμακα» που τονώνουν την ψυχική μας ανθεκτικότητα.”

Καλή συνέχεια σε όλους μας. Να είμαστε καλά και σύντομα να ξεπεράσουμε και αυτήν την πρόκληση των καιρών με υπευθυνότητα και ανθρωπιά!!!