Σήμερα ήταν μια πολύ συγκινητική μέρα για μένα γιατί «αποχαιρετούσα» έναν πολυαγαπημένο δάσκαλο, φίλο, σχεδόν οικογένεια…. Ο πόνος της απώλειας ήταν συντριπτικός. Με είχαν καταπνίξει η απογοήτευση, το έντονο παράπονο , και η συνειδητοποίηση που φέρνουν αυτές οι στιγμές για την σχετικότητα της ύπαρξής μας.
Βγήκα για λίγο έξω από την εκκλησία και ήταν τότε που με πλησίασε μια φίλη-μητέρα να με ρωτήσει πώς μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις την 10χρονης κορούλας της σχετικά με το σεξ. Είχα να δώ αυτήν την φίλη πάνω από 20 χρόνια και χάρηκα πάρα πολύ που την ξανάβλεπα. Ο κύριος Τάκης, σκέφτηκα, μάζεψε όλη την παλιά παρέα!!! Τι συγκινητική η δύναμη ενός ανθρώπου να μαζεύει στην αποχαιρετιστήρια μέρα του τόσους ανθρώπους—διαφορετικής ηλικίας, εμπειριών, σπουδών, ενδιαφερόντων….
Μου φάνηκε παράδοξο στην αρχή να μιλάμε για σέξ σε κηδεία αλλά μετά σκέφτηκα τι πιο ωραίο και … ομοιοπαθητικό να βρίσκεται κανείς σε κηδεία, να βιώνει τον πόνο του θανάτου και παράλληλα να συνομιλεί για αυτά τα πράγματα που φτιάχνουνε ζωή και που φέρνουν δύο ανθρώπους μαζί στην ζωή ώστε να δημιουργήσουν καινούργιές ζωές.
Πως μιλάμε λοιπόν στα μικρά παιδιά για το σέξ… Ευαίσθητο θέμα για τους γονείς, ειδικά όταν είναι ένα θέμα ταμπού που δεν θα το πολυσυζητούμε ούτε σε οικογενειακό ούτε σε κοινωνικό επίπεδο. Θα το ακούσει κανείς σε πολύ κλειστούς χώρους, κυρίως προσωπικούς (με πολύ φίλους, ή με τον σύντροφο/σύζυγο) αλλά και πάλι σε συζητήσεις που γίνονται κυρίως εκ των υστέρων και σπανιότερα εκ των προτέρων…
Βέβαια το καλό με τα μικρά παιδιά είναι ότι μοιράζονται ότι τους απασχολεί με τους γονείς γιατί είναι τα πρόσωπα που τους φροντίζουν και όσο πιο καλή η σχέση τόσο πιο άνετα αισθάνονται τα παιδιά να μιλάνε για απορίες που έχουν.
• Αυτό επομένως που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο είναι ότι σε τέτοιες τρυφερές και αθώες σχετικά ηλικίες να απαντάμε πάντα σε αυτό και μόνο που ρωτάει το παιδί. Δεν το φορτώνουμε με πληροφορίες, δεν κάνουμε διάλεξη. Το παιδί μας θα ξαναέρθει με νέες απορίες, δεν θα χαθεί η ευκαιρία να μιλήσετε με το παιδί σας και να του τα εξηγήσετε και πιο λεπτομερειακά. Αλλά το καθετί στην ώρα του και στην ηλικία του.
• Δώστε χώρο και χρόνο στον εαυτό σας να καταλάβετε πάνω σε τι ακριβώς έχει απορία το παιδί. Επειδή εσείς ως μεγαλύτερη/ος ξέρετε πιο πολλά και τρομερά πράγματα, δεν σημαίνει ότι το παιδί σας βρίσκετε στο ίδιο επίπεδο με εσάς. Δηλαδή, η 10 κορούλα της ιστορίας αυτής, είχε την εξής απορία: “γιατί ο Μανώλης, μαμά, έδωσε μια καρδιά στην Έφη για δώρο στην γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου και εγώ δεν πήρα τίποτα από κανέναν… δεν θα κάνω ποτέ σέξ δηλαδή εγώ?» Προφανώς το κοριτσάκι είχε ταυτίσει την έννοια του σέξ με μια χειρονομία αγάπης, ενδιαφέροντος και τρυφερότητας, που για μας τους μεγάλους δεν οδηγεί απαραίτητα στο σέξ… καμιά φορά δε δεν απαιτείται κιόλας!!…
• Προτού επομένως αρχίσετε τις νουθετήσεις, ή το κούνημα του δακτύλου, ή να μιλάτε για πέη και αιδοία, και σπέρματα και ωράρια, για περιόδους και σεξουαλικά μεταδιδόμενες αρρώστιες, πάρτε μια βαθιά ανάσα για να καταλάβετε πρώτα εσείς ποια από όλες τις πτυχές του σέξ καλείστε να διαλευκάνετε για το παιδί σας.
• Μην αγχώνεστε και μην τρέχετε να καλύψετε κενά. Όταν είστε αληθινοί με τις πληροφορίες που έχετε θα μπορέσετε να πάτε εσείς στο επίπεδο του παιδιού σας για να τα εξηγήσετε με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο.
• Αν δεν ξέρετε κάτι, μην παριστάνετε ότι το ξέρετε μόνο και μόνο για να απαντήσετε. Ψάξτε το πρώτα και μετά επανέλθετε σε κουβέντα με το παιδί σας. «Δεν το ξέρω αυτό και για να μην σου πώ κάτι που δεν ισχύει, άσε με να το ψάξω και το απόγευμα (π.χ. ή σε λίγο, ή αύριο) το ξανασυζητάμε. Και κάντε το, μην το λησμονήσετε. Ότι υπόσχεστε, να το ολοκληρώνετε.
• Να δίνετε αληθινές απαντήσεις γιατί το παιδί κάποια στιγμή θα καταλάβει ότι του λέτε «παραμύθια» ή πράγματα ανακριβή.
Μη ντρέπεστε να μιλάτε για πράγματα φυσικά και κυρίως για πράγματα που έρχονται τα παιδιά να σας ρωτήσουν. Τι πιο ωραία απόδειξη για έναν γονιό να αισθάνεται ότι το παιδί του τον εμπιστεύεται και τον ρωτάει για θέματα που έχουν να κάνουν με την προσωπική του ζωή.
Μοιραστείτε την αγωνία σας με τον αγαπημένο σας άνθρωπο και δείτε πως μπορείτε να το κάνετε καλύτερα.
• Πάρτε ένα βιβλίο, διαβάστε το βιβλίο μαζί με το παιδί σας (ή αν θέλετε, και οι τρείς μαζί). Κυκλοφορούν πολύ καλές εκδόσεις βιβλίων που θίγουν και αναλύουν με ιδιαίτερο σεβαστό τρόπο ως προς το παιδί θέματα ευαίσθητα, όπως αυτό του σέξ.